логін / реєстраціяMenu

ЄСПЛ зобов’язав Уряд України терміново забезпечити Анну Солопову медичною допомогою

05.05.2018 | Ганна Овдієнко | khpg.org

Нещодавно ми розповідали про долю Анни Солопової. Вона – сирота, яка майже рік перебуває в Дніпровській установі виконання покарань. Від народження Анна хворіє на ВІЛ, а в минулому році у неї виникло ще й супутнє захворювання.

Анна довгий час скаржилася на болі в шиї, відчуття здавленості у горлі, проблеми із диханням та ковтанням. Тільки взимку 2018 року їй нарешті поставили діагноз – лімфома Ходжкіна (ІІ-Б стадія). Однак належне лікування не здійснювали через відсутність у держави коштів на препарати. Без лікування стан здоров’я Анни швидко погіршувався. Цілими днями вона лежала у загальній камері з високою температурою. Лікарі до неї приходили вкрай рідко, до медичних центрів її не вивозили майже півтора місяця. Складалося враження, що Анну кинули напризволяще – помирати.

Тоді знайомі Анни написали листа до Харківської правозахисної групи з проханням врятувати. У справу терміново вступив адвокат Центру стратегічного захисту ХПГ – Геннадій Токарев. Він розумів, що Анні потрібна термінова допомога. Тому, після марного діалогу з установою виконання покарань, він звернувся до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) із заявою у порядку Правила 39 Регламенту Суду. Ця процедура дозволяє застосувати екстрені міри захисту людини у випадку, коли її життю загрожує небезпека.

Сьогодні ми можемо святкувати першу, але велику, перемогу у цій справі – Європейський суд з прав людини застосував Правило 39 та зобов’язав Уряд України терміново забезпечити Анну медичною допомогою відповідно до встановленого діагнозу за призначеною схемою лікування.

Україна має виконати вказівку ЄСПЛ якнайшвидше, тому сподіваємося, що найближчим часом Анну Солопову почнуть лікувати. Але все це – лише перший крок у боротьбі за права хворої. Попереду ще довгий шлях представництва Анни на всіх етапах розгляду справи у ЄСПЛ.

03.05.2018

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація