логін / реєстраціяMenu

Україна: Колишні в’язні таємних тюрем СБУ вимагають справедливості

22.03.2018 | amnesty.org.ua

(Київ, 19 березня 2018 р.) – Люди, яких довільно затримали та незаконно утримували під вартою у контрольованих урядом таємних в’язницях на Сході України, стикаються з новими серйозними перешкодами на шляху до справедливості.

Щонайменше п’ятеро людей, яких у 2015 та 2016 роках незаконно утримували під вартою у таємних місцях несвободи, контрольованих Службою безпеки України (СБУ), подали скарги проти влади за фактами насильницького зникнення, тортур та інших видів жорстокого поводження, які СБУ використовувало для отримання примусових зізнань та подальшого незаконного позбавлення волі.

27 березня 2018 року апеляційний суд має винести рішення щодо однієї з цих скарг, яка була відхилена.

«Замість того, щоб належним чином відреагувати на зловживання, українська влада заперечує факти, відмовляє жертвам у встановленні справедливості та перешкоджає ефективному та ретельному розслідуванню серйозних порушень прав людини», – коментує Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні. «Влада має не покривати злочини, а визначити та притягти до відповідальності причетних до них осіб».

У липні 2016 року Human Rights Watch та Amnesty International оприлюднили доповідь «Тебе не існує», яка містила свідчення про дев’ять випадків свавільного затримання та тривалого утримання в неволі цивільних осіб представниками української влади, серед яких були і свідчення про насильницькі зникнення. Дослідники також задокументували дев’ять випадків свавільного затримання та тривалого утримання в неволі цивільних осіб збройними угрупуваннями сепаратистів, підтримуваних Росією. Більшість із задокументованих у доповіді випадків відбулися у 2015−2016 роках.

Невдовзі після виходу доповіді та після того, як представники обох організацій зустрілися з українськими посадовими особами, Управління Служби безпеки України в Харківській області звільнило 13 людей, про чиє утримання було відомо Human Rights Watch та Amnesty International. До кінця 2016 року управління СБУ в Харківській області звільнило ще трьох людей, про яких йшлося у доповіді, та двох інших чоловіків.

«Люди, яких протягом місяців таємно утримували під вартою, постраждали від жорстокого поводження», – зазначила Таня Купер, дослідниця Human Rights Watch в Україні. «Майже два роки минуло, але вони і досі не можуть вибороти справедливість, наштовхнувшись на стіну заперечення, зведену владою».

Керівництво СБУ досі не визнало факти затримання та звільнення цих людей, та продовжує заперечувати свою причетність до таємних затримань цивільних осіб загалом, незважаючи на велику кількість доказів, зібраних Human Rights Watch, Amnesty International та іншими організаціями.

П’ятеро звільнених подали скарги до української влади. Один з них – Костянтин Бескоровайний, якого протягом 15 місяців, з грудня 2014 р. до лютого 2016 р., незаконно утримували в неволі на трьох об’єктах СБУ – у Краматорську, Ізюмі та Харкові. Його звільнили за п’ять місяців до публікації доповіді HRW та Amnesty International. У червні 2016 року Бескоровайний подав скаргу до прокуратури, стверджуючи, що він став жертвою насильницького зникнення, жорстокого поводження, тортур, а також незаконного і таємного утримання під вартою.

Адвокатка Бескоровайного розповіла Amnesty International та Human Rights Watch, що влада досі не провела ефективне розслідування його справи. 10 березня 2017 року слідчий Військової прокуратури у Краматорську перевів Безкоровайного зі статусу позивача у статус свідка, що дозволило цьому слідчому негайно закрити справу. Як свідок Бескоровайний не мав права оскаржувати рішення слідчого.

26 лютого 2018 року апеляційний суд відновив статус Бескоровайного як позивача. 12 квітня апеляційний суд має прийняти рішення щодо поновлення розслідування цієї кримінальної справи.

До кінця 2016 року ще четверо людей, яких СБУ незаконно утримувала на тому ж об’єкті протягом того ж періоду, також подали скарги про насильницьке зникнення, жорстоке поводження, тортури та незаконне утримання під вартою в період з грудня 2015 р. по серпень 2016 р. Вони розповіли Amnesty International та Human Rights Watch, що наприкінці 2016 року слідчий з військової прокуратури допитав їх у Краматорську, і після цього вони не отримували жодної інформації про перебіг розслідування.

15 березня 2018 року вийшло журналістське розслідування телекомпанії Hromadske, яке задокументувало інформацію про таємне утримання п’ятьох людей у приміщенні СБУ в Харкові. Журналістки Hromadske опитали Бескоровайного та трьох інших затриманих, а також керівництво СБУ в Харкові та Києві.

Розслідування Hromadske базувалося на інформації, поданій у доповіді Human Rights Watch та Amnesty International.

Міжнародні партнери України повинні спонукати керівництво країни провести ефективне розслідування та припинити безкарність представників влади, відповідальних за насильницькі зникнення, незаконне утримання під вартою, катування та інші види жорстокого поводження. Уряд має визнати факти незаконних затримань та утримання людей під вартою та вжити заходи, щоб будь-які таємні місця несвободи, якщо такі досі існують, були ліквідовані, заявили Human Rights Watch та Amnesty International.


Відеосюжет телеканалу ЧП.INFO
(21.03.2018, 09:40 на сайті magnolia-tv.com)

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація