логін / реєстраціяMenu

Amnesty International про секретні в’язниці СБУ

22.02.2018

У розділі, присвяченім України, нової доповіді міжнародної правозахисної організації Amnesty International, яка оцінює стан людських прав у 159 країнах світу протягом 2017 року, мовиться, зокрема, і про секретні в’язниці СБУ, передає сайт BBC Україна.

Правозахисники вказують, що не побачили суттєвого прогресу розслідування ситуації з «секретними в’язницями СБУ», які нібито мала спецслужба до 2016 року, а також нагадують, що у звіті комітету ООН з протидії тортур вказувалось, що в певних місцях позбавлення волі СБУ могли бути так звані «секретні в’язниці», де утримували арештованих за підозрою у сепаратизмі.

Зокрема, таке місце могло бути у Харкові, де перешкоджали доступу правозахисникам з ООН. У СБУ заперечували наявність таких в’язниць.

При цьому у звіті нагадують, що влада самопроголошених республік взагалі відмовила у доступі до місць несвободи експертам ООН.

Експерти Amnesty International нагадують, що у «республіках» продовжують затримувати та ув’язнювати людей, які симпатизують Україні. Зокрема, експерти вказують на ув’язнення відомого науковця Ігоря Козловського, якого згодом обміняли й передали України.

Ігор Козловський
(фото з відкритих джерел)

Як передає сайт «Радіо Свобода», у звіті також згадують історію затримання Дар’ї Мастікашевої – громадянки України, яка приїхала з Росії відвідати свою матір та сина в Україні. 15 серпня СБУ затримали її на два дні без жодного зв’язку із зовнішнім світом. Згодом Мастікашеву звинуватили у державній зраді та незаконному зберіганні зброї. На фотографіях, представлених її адвокатом, було видно ознаки тортур, а суд у Дніпрі зрештою вирішив помістити її під арешт.

Daria Mastikasheva on August 17, 2017 © 2017 Private
(фото з сайту HRW)

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація