логін / реєстраціяMenu

Прокуратура вшосте зірвала засідання по журналісту-біженцю Гусейнову

09.02.2018 | humanrights.org.ua

Апеляційний суд Києва 8 лютого ушосте переніс слухання скарги прокуратури Київської області, яка домагається затримання журналіста азербайджанського телеканалу «Туран ТВ» Фікрата Гусейнова (Гусейнлі), який через переслідування на батьківщині вже отримав статус біженця та громадянство Нідерландів.

Фікрат Гусейнов
(Фото: Микола Мирний / Центр інформації про права людини
)

Прокуратура знову не забезпечила судове засідання перекладачем, хоча раніше суд зобов’язав її це зробити. Перекладач не з’являвся на жодну з шести спроб судового слухання. Фікрат Гусейнов не володіє досконало російською і не розуміє українську мову, якою суд зобов’язаний вести засідання.

Прокуратура оскаржує рішення Шевченківського райсуду Києва. Цей суд 27 жовтня 2017 року віддав журналіста на поруки депутату від «Народного фронту» Миколі Княжицькому та директору Адвокаційного центру Української Гельсінської спілки з прав людини Борису Захарову.

Прокурор Віталій Каплунський повідомив, що наразі прокуратура продовжує проводити екстрадиційну перевірку. Вона має з’ясувати, чи є підстави, які унеможливлюють видачу журналіста Азербайджану. 21 грудня 2017 року Печерський райсуд Києва виніс іншу ухвалу, якою підтримав прокуратуру у продовженні такої перевірки до 20 лютого 2018 року. Цей суд також зобов’язав журналіста, зокрема, за вимогою прибувати до суду та прокурора й не залишати Київ.

Прокурор Віталій Каплунський
(Фото: Микола Мирний / Центр інформації про права людини)

Суддя Апеляційного суду В’ячеслав Дзюбін звернув увагу прокурора на це рішення Печерського райсуду стосовно зобов’язань для Фікрата Гусейнова. За його словами, ухвала Шевченківського райсуду перестала діяти.

На це Віталій Каплунський повідомив, що його керівник Дмитро Чібісов тільки з 12 лютого повертається з відпустки, а без нього не можна сформувати позицію стосовно подальшої долі апеляційної скарги.

Нагадаємо, Фікрат Гусейнов був в Азербайджані співробітником опозиційної газети «Азадлиг» (Свобода – ред.). У березні 2006 року його викрали та побили невідомі в масках в селищі Патамдар Баку, в результаті чого він отримав тяжкі тілесні ушкодження, в тому числі ножові поранення. 8 травня 2008 року журналіст емігрував з Азербайджану. Він отримав статус біженця в Нідерландах і зараз є громадянином цієї країни. Азербайджанська влада так і не знайшла викрадачів журналіста.

За словами журналіста, останній із проектів, яким він займався спільно з іноземними колегами, був документальний фільм про статки азербайджанських топ-посадовців та олігархів за кордоном.

Фікрат Гусейнов розповів Центру інформації про права людини про телефонний дзвінок у березні 2017 року від людини, яка назвалась представником президентського апарату. Чоловік пообіцяв вільний в’їзд в Азербайджан, якщо журналіст видалить свою сторінку в Facebook, припинить свою роботу на телеканалі «Turan TV» та відвідає посольство Азербайджану в Нідерландах.

«Потім ти можеш спокійно відвідати своїх батьків. А якщо відмовишся, ми шукатимемо тебе через Інтерпол», – переповідає Фікрат Гусейнов слова співрозмовника.

14 жовтня 2017 року українські прикордонники затримали його в аеропорту «Бориспіль» на підставі червоної картки, яку ініціював Азербайджан. В Україну журналіст прилетів, щоб з’ясувати умови для відкриття в Києві філіалу супутникового телеканалу «Turan TV».

Азербайджанська влада порушила кримінальні справи проти журналіста, звинувативши його в тому, що він організовував еміграцію азербайджанців з тим, аби вони отримували за кордоном статуси біженця. При цьому він спільно з іншими посадовцями, начебто, викладав на бланках партії «Народний фронт» та інших політичних організаціях дані «про переслідування громадян через їх ідеологію, політичне положення та соціальну приналежність».

Окрім цього, його обвинувачують у шахрайстві за те, що він, начебто, отримав 2 000 євро в подружжя з двома дітьми за документ, який надаватиме їм право постійного проживання в Угорщині. Але, як пише у своїй постанові слідчий Генпрокуратури Азербайджану Вугар Насібов, подружжя натомість отримало туристичну візу. Журналіст відкидає усі звинувачення й каже, що вже 10 років не був у Азербайджані.

Директор російської редакції каналу «Turan TV» Емін Ахмедбеков заявив, що видача Азербайджану журналіста Фікрета Гусейнова загрожує його життю та здоров’ю.

Тим часом Міністерство закордонних справ Нідерландів повідомило адвоката журналіста в Гаазі про видалення червоної картки в базі Інтерпол через її невідповідність ст. 2 (1) та 3 статуту Інтерполу.

За словами Фікрата Гусейнова, він працює на телеканалі «Turan TV» на волонтерських засадах, отримуючи кошти лише на виробництво медіа-продукту. Через затримання в Україні він не може працювати як перекладач для фірми в Нідерландах, яка була основним джерелом його прибутку.

Він повідомив, що був змушений взяти кредит, продати свій автомобіль в Нідерландах, щоби сплачувати комунальні послуги та оренду квартири в Києві та Амстердамі.

Журналіст звернувся, зокрема, до президента України Петра Порошенка та Генпрокурора Юрія Луценка «допомогти повернутися в Нідерланди».

«На жаль, я залишаюся в Україні як політичний заручник Азербайджану, заручником тих сил, що керуються з Кремля. В мене немає права залишати Київ, мій паспорт забрали, я перетворився в особу без жодних прав. Я втратив свою роботу в Нідерландах, та мушу брати борг, щоби жити в Києві. Я звертаюся до Вас з проханням допомогти мені повернути мій паспорт та безпечно повернутися до Королівства Нідерландів», – пише у своєму зверненні Фікрат Гусейнов.

Наступне засідання відбудеться у вівторок 13 лютого о 9:30. Справу слухатимуть судді В’ячеслав Дзюбін, Валерій Лашевич та Тетяна Росік.

Судді В’ячеслав Дзюбін, Валерій Лашевич та Тетяна Росік
(Фото: Микола Мирний / Центр інформації про права людини)

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація