логін / реєстраціяMenu

Розстріли на Майдані: суд дозволив заочне слідство проти Януковича

08.02.2018

Печерський райсуд Києва дозволив провести заочне досудове розслідування стосовно екс-президента Віктора Януковича. Про це в Facebook повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, передав 7 лютого сайт BBC Україна.

За словами Сарган, таке ж рішення суд ухвалив стосовно екс-глави СБУ Олександра Якименка та його заступника Володимира Тоцького. Клопотання стосовно інших фігурантів цього кримінального провадження суд розгляне найближчим часом.

«Нагадаю, що мова йде про події на Євромайдані 18–20 лютого 2014 року», – уточнила пані Сарган. За її словами, ці фігуранти перебувають у розшуку, ухиляються від суду та слідства.

Пізніше генпрокурор Юрій Луценко написав на своїй сторінці у Facebook, що слідство провело велику роботу в цій справі.

«Це означає, що після завершення процесу щодо держзради Януковича українці стануть свідками наступного процесу – щодо злочинного наказу проти Майдану»,– пояснив генпрокурор.

Генеральна прокуратура розслідує справу про розстріли під час акцій протесту в Києві в 2014 році. Слідство звинувачує екс-президента Віктора Януковича та колишніх високопосадовців у причетності до розстрілів.

18–20 лютого 2014 року під час сутичок протестувальників і правоохоронців загинули понад 100 активістів Євромайдану та 19 працівників міліції.

Екс-президент Віктор Янукович заявляє про свою непричетність до розстрілів.

Виступаючи як свідок у справі п’яти колишніх «беркутівців», він заявив, що має багато матеріалів, які свідчать про те, що активістів і правоохоронців розстрілювали із будівель, контрольованих лідерами Майдану.

Оболонський райсуд Києва вже розглядає справу проти Віктора Януковича за звинуваченням у держзраді. Сам Янукович, який зараз перебуває в Росії, всі звинувачення проти себе відкидає. Покази в суді він давав через відеозв’язок.

Як передає сьогодні, 8 лютого, BBC Україна, Янукович називає сфабрикованою справу проти себе щодо розстрілів на Майдані. Про це йдеться у його заяві, яку поширив у мережі Facebook прес-секретар його старшого сина Юрій Кірасир.

«В Печерському суді м. Києва із застосуванням сили не допустили моїх захисників до судового процесу, замінили їх на „прокурорського“ адвоката, якому вистачило 40 хвилин для дослідження 110 томів справи й понад 100 годин відеоматеріалів, щоб дати можливість „ручному“ судді винести рішення про початок досудового розслідування щодо мене»,– йдеться у повідомленні.

На думку Януковича суди в Україні «перебувають під безпрецедентним тиском влади й вимушені виконувати їхні політичні замовлення».

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація