логін / реєстраціяMenu

Минулого року НСЖУ зафіксувала 90 випадків застосування сили до журналістів

16.01.2018 | ХПГ-інформ

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) торік зафіксувала 90 випадків фізичної агресії до працівників ЗМІ. Про це йдеться у звіті Індексу фізичної безпеки журналістів, оприлюдненому 4 січня.

Найбільше інцидентів – 12 – сталося в червні, 11 – у вересні, по 10 – у травні та липні.

Найбільше таких випадків зафіксовано в Києві та Київській області (29), в Одеській області (10), у Донецькій і Миколаївській (по 6), у Житомирській (5).

Згідно з оприлюдненими відомостями, у 14 випадках нападниками були чиновники, посадовці або депутати, у 8 – правоохоронці. 3 інциденти сталися із застосуванням зброї.

Переважно від фізичної агресії потерпіли чоловіки – 66 випадків, але дістається й жінкам – 24 випадки.

«І в Києві, і в регіонах напади на журналістів залишаються безкарними і провокують нову агресію. Тому НСЖУ послідовна у своїх вимогах: перші особи правоохоронних відомств мають публічно прозвітувати про стан розслідувань злочинів проти журналістів, про зусилля для реального покарання нападників. А майданчиком для такого звіту має бути парламентська трибуна, адже медіаспільнота й далі вимагає проведення парламентських слухань саме з фізичної безпеки журналістів», – зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

«Дуже важливо, щоб можновладці розуміли, до чого веде ця тенденція (бездіяльність правоохоронців у розслідуванні злочинів проти журналістів – ред.): вони дають сигнал суспільству і правоохоронцям, що журналістів можна не сприймати серйозно, на журналістів можна скоювати напади. І всі ці правоохоронці, які скоюють напади, розуміють, що головне для них – виконувати накази, не допускати журналістів до зйомки, і їх у будь-якому разі прикриє керівництво», – коментує журналіст програми «Схеми» «Радіо Свобода» Михайло Ткач, який неодноразово був постраждалим, зокрема й від рук самих силовиків.

Довідка. Індекс фізичної безпеки Національної спілки журналістів України – це моніторинг випадків перешкоджання журналістській діяльності із застосуванням фізичної сили. НСЖУ щомісячно оприлюднює випадки фізичної агресії щодо журналістів за період, починаючи з січня 2017 року. Інформація щодо кожного випадку перевіряється експертами НСЖУ і передбачає персональне спілкування з постраждалими з метою підтвердження інформації та в разі потреби – юридичну підтримку.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація