логін / реєстраціяMenu

Моніторинговий візит до Бахмутської УВП № 6

12.01.2018 | khpg.org

10–11 січня 2018 року група моніторів Харківської правозахисної групи у складі В. Б. Глущенка, В. І. Мельничука та Г. В. Овдієнко здійснила візит до Бахмутської установи виконання покарань № 6, в якій розташований корпус слідчого ізолятора та корпус максимального рівня безпеки для утримання чоловіків, засуджених до довічного позбавлення волі.

Сектор максимального рівня безпеки був облаштований в УВП № 6 три роки тому. На жаль, при підготовці та облаштуванні сектору грошові кошти на його капітальний ремонт не виділялися. Розрахований сектор на 50 засуджених, які мають розміщуватися у 20-ти камерах. Площа камер – від 9 до 20 квадратних метрів. У камерах розміщуються, відповідно, від двох до чотирьох засуджених. Всі камери розташовані на одному поверсі. На сьогоднішній день в УВП відбувають покарання 43 особи, засуджені до довічного позбавлення волі. Всього сектор розрахований на 50 осіб. Адміністрація установи зазначила, що до колонії час від часу прибувають засуджені, які відбували покарання на тимчасово окупованій території.

Камери, в яких відбувають покарання засуджені, мають різний матеріально-технічний стан, більша частина з них потребує ремонту. У камерах, де ремонт не проводився, санітарний вузол не відділений від загального приміщення. Стіни частково облицьовані керамічною плиткою (біля санітарного вузлу), частково покриті фарбою. Вікна не поміняні, в одній камері вікно затягнуте плівкою. Меблі на вигляд старі, але ремонту не потребують. Майже у кожній камері є телевізор, у більшості він був включений. Деякі з камер прикрашені до новорічних свят.

За словами адміністрації установи виконання покарань, ремонт та облаштування камер поступово здійснюється. Наприклад, за останній час адміністрація провела капітальний ремонт п’яти камер, ще в декількох камерах були проведені косметичні ремонтні роботи. У капітально відремонтованих камерах відділено зону санітарного вузла гіпсокартонною стінкою, санітарний вузол облицьовано керамічною плиткою, є душ. Підлога вкрита ламінатом, стіни пофарбовані, меблі нові дерев’яні з темного дерева.

Ремонтні роботи продовжуються – на день візиту моніторингової групи частина камер була вільною та в ній проводилися будівельні роботи.

В камерах УВП достатнє штучне освітлення, є можливість самостійно відкривати вікна для провітрювання. Нещодавно проведено ремонтні роботи з заміни електромереж, мереж опалення, водопостачання та каналізації. За суб’єктивним відчуттям у абсолютній більшості камер тепло, тільки в одній – досить прохолодно. Адміністрація колонії пояснює це тим, що засуджені у камері постійно тримають вікно відчиненим.

Поточний ремонт у камері

Камера після капітального ремонту

Умови тримання в більшості камер без ремонту

При спілкуванні засуджені не висловлювали скарг на дії адміністрації. За письмовою заявою вони мають змогу здійснювати телефонні дзвінки щодня тривалістю не більше п’ятнадцяти хвилин. Адміністрацією обладнано кімнату для доступу до мережі інтернет, де наявний спеціальний планшет, але ніхто з засуджених ним не користується. Мінімальна вартість користування мережею – 20 гривень на місяць.

Засуджені мають змогу ходити на прогулянки, які звичайно відбуваються зранку за розкладом. Засуджені, які до цього відбували покарання в інших установах виконання покарань, порівнювали умови тримання під вартою з теперішніми та загалом позитивно оцінювали умови тримання у Бахмутській УВП.

В розмовах з моніторами засуджені скаржились на допущені під час досудового розслідування та судового розгляду їх кримінальних справ порушення та несправедливе засудження.

Кімната для доступу до Інтернету

За запитом релігійної організації та за їх підтримки в секторі МРБ було облаштовано кімнату для проведення зустрічей представників релігійної організації та засуджених. Такі зустрічі відбуваються кожного тижня. Під час них засуджені обговорюють важливі для них питання, п’ють чай, читають книжки. На свята представники релігійних організацій приносять гуманітарну допомогу засудженим.

Кімната для проведення релігійних служб

На території установи функціонує православна церква, службу в якій щотижня відвідують працівники колонії та засудженні, які залучені до виконання господарських робіт.

Будівля церкви

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація