логін / реєстраціяMenu

Виявлені факти порушення прав в’язнів у Бориспільській ВК (№ 119)

13.12.2017 | www.gp.gov.ua

Генеральною прокуратурою України спільно з органами прокуратури Київської області в порядку контролю проведено перевірку стану додержання законності в державній установі «Бориспільська виправна колонія (№ 119)» у Київській області, якою встановлено порушення кримінально-виконавчого законодавства щодо режимних вимог, охорони праці, матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення тощо.

Виявлено недопустимі факти проживання засуджених за межами гуртожитків у нелюдських умовах.

Зокрема, у приміщенні каналізаційно-насосної станції, яка здійснює перекачування стоків з державної установи, підприємства та прилеглих житлових будинків, виявлено 5 засуджених, які постійно там проживали.

В’язні обладнали спальні місця, зберігали велику кількість продуктів харчування, в антисанітарних умовах готували їжу, там і харчувались, а мились у приміщенні туалету.

Аналогічно спальні місця засуджені облаштували в побутових приміщеннях майже кожного цеху виробничої зони, що непридатні для проживання людей.

Згідно із законодавством, особи, які відбувають покарання, залучаються до оплачуваної праці у майстернях колоній, а також на підприємствах державної або іншої форм власності виключно за строковим трудовим договором, проте жодної угоди із понад 100 в’язнями до цього часу не укладено, чим грубо порушено їхні гарантовані конституцією права. Також вказане призвело до несплати протягом більше року єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Більше того, засуджені незаконно залучалися до праці з порушенням правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою.

Керівництвом виправного закладу не створено засудженим умов для здобуття освіти та одержання робітничої професії, приміщення вечірньої школи і навчального центру захаращені та непридатні для проведення занять, вони навіть не опалюються.

Виявлено факти грубого порушення природоохоронного законодавства та недбалості службових осіб державного підприємства «Підприємство ДКВС (№ 119)», що завдало істотної шкоди інтересам держави.

За виявленими фактами порушення конституційних прав в’язнів внесено два документи прокурорського реагування та розпочато 6 кримінальних проваджень. Слідство триває.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація