логін / реєстраціяMenu

Екс-очільниця психлікарні на Сумщині намагається поновитися на посаді (+ВІДЕО)

05.12.2017 | Оксана Солодовиник | tsn.ua

На Сумщині судять колишню керівницю обласної психіатричної лікарні. Її звинувачують у катуванні пацієнтів холодом. П’ятеро хворих померли у відділеннях торік від ускладнень пневмонії, спричинених переохолодженням.  Страшна правда відкрилася лише після ексгумації тіл померлих, бо і свідоцтва про смерть фальшувалися.

Сюжет ТСН, 04.12.2017, 20:03

Світлини санвузлів та палат активісти торік виклали в соцмережах, щоб привернути увагу до нелюдських умов утримання хворих. У відділеннях усі потерпали від холоднечі: і лікарі, і пацієнти. Нині у коридорі – 19, у палатах – ще тепліше.

У іншому відділенні ще пахне фарбою. Нові вікна,  плитка та проводка. Віднедавна взялися за перепланування. Місяць тому у стіні прорубали двері на випадок евакуації хворих під час пожежі. Без аварійного виходу відділення працювало майже сім років, відколи екс-керівниця замурувала та побудувала на його місці індивідуальну вбиральню.

За півроку реорганізації лікарні медперсонал скоротили на третину, ліжкомісць – на половину. Вільні кошти спрямували на ремонти. У лікарні замінили половину тепломереж. Саме через часті пориви й знижувалася температура в палатах – до критичних плюс дев’яти. В прокуратурі звинувачують екс-очільницю психлікарні в катуванні.

«Вона обвинувачується у катуванні – за європейськими нормами утримання людини у надмірному холоді прирівнюється до катування», – розповів керівник відділу прокуратури Сумської області Олександр Глядчишин.

Розслідування справи тривало майже рік. Нині Лілія Неофітна в суді. Винною себе не вважає. Ще під час оголошення підозри екс-очільниця психлікарні заявляла, що справа проти неї замовна і в ній начебто є політична складова.

Вісім років ув’язнення загрожує не лише екс-керівниці закладу. Патологоанатом, за даними слідства, фальшувала висновки у свідоцтвах про смерть, а в деяких випадках навіть розтини не проводила. Та чи зможуть засудити їх до реального покарання –  ще питання. Приміром, лікар-терапевт, що також проходив у цій справі через встановлення невірних діагнозів та лікування, відбувся умовним покаранням.

«З практики довести до обвинувального вироку кримінальне провадження стосовно лікаря доволі складно, тому, що це дуже специфічна сфера», – каже прокурор Олександр Глядчишин.

Тим часом, у лікарні дізналися, що екс-очільниця намагається поновитися на посаді через суд. Якщо ж таке станеться, увесь колектив лікарні звільниться.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація