логін / реєстраціяMenu

Злочини проти Майдану: за 4 роки за ґратами одна особа

21.11.2017 | www.bbc.com

За злочини проти учасників Євромайдану в 2013–2014 роках винесено 49 судових вироків, оголошено підозру 380 особам, 238 справ передані до суду.

Про це 21 листопада, у річницю початку Євромайдану, повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк повідомив, що лише одна особа – «тітушка» із Харкова – перебуває у місцях позбавлення волі, решта із 49-ти отримали або умовні терміни покарання, або покарання не передбачало позбавлення волі.

У департаменті спеціальних розслідувань ГПУ визнають, що, зважаючи на обсяги кримінальних справ, а також кількість постраждалих і підозрюваних, на те, щоб завершити усі кримінальні справи й дочекатися судових вироків, підуть роки.

Фото: EPA

За даними департаменту, загалом ведеться 150 кримінальних проваджень, що об’єднали п’ять тисяч епізодів.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив напередодні річниці початку Євромайдану журналістам, що цього тижня слідчі оголосять підозру у справі Майдану «одному із чинних керівників в органах державної влади».

Проте Юрій Луценко не назвав імені підозрюваного, а також відомства.

Головний підозрюваний, МВС та Інтерпол

Адвокати «Небесної Сотні» наголошують, що за чотири роки слідство не змогло покарати тих, хто віддавав накази про вбивства людей у центрі Києва.

Вони також кажуть, що головний підозрюваний у справах про злочини на Майдані, керівник роти спецпідрозділу «Беркут» Дмитро Садовник виїхав з України, фактично, за сприяння постмайданівської влади, і це значно ускладнило хід розслідування.

«Два роки тому із України виїхав головний підозрюваний. Його звільнили з-під варти незаконно, суддя, яка ухвалила це рішення, вже під слідством. Цю особу вивезли за сприяння нинішнього міністерства внутрішніх справ. Прокурори відділу спецрозслідувань ГПУ намагалися цьому зашкодити, але їхні дії були заблоковані колишнім заступником генерального прокурора», – заявив 21 листопада один із адвокатів, Віталій Титич.

«Керівника тих, хто вбивав ваших дітей, вивезла ця влада. Пам’ятайте про це», – сказав він, звертаючись до рідних загиблих на Майдані.

Сергій Горбатюк повідомив, що місяць тому Інтерпол зняв з міжнародного розшуку колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та його заступника Віктора Ратушняка.

«Інтерпол категорично відмовляє оголошувати в розшук будь-якого фігуранта справ щодо протидії Майдану. Там кажуть, що ці злочини здійснювалися в умовах зміни влади, отже, можуть бути ознаки політичних переслідувань. „Тітушок“ вони в розшук ставлять, а ось будь-кого, хто так чи інакше був пов’язаний з владою, від рядового „беркутівця“ до вищого керівництва країни, – ні», – заявив Горбатюк в інтерв’ю виданню «Фокус».

Сергій Горбатюк каже, що гальмують розслідування справ проти активістів Майдану й у міністерстві внутрішніх справ. За його словами, за усіма епізодами злочинів на причетність до скоєння злочинів проти понад двох тисяч людей перевіряється близько 15 тисяч правоохоронців. Горбатюк каже, що якби була допомога МВС у перевірці цих осіб, розслідування б рухалося швидше.

За даними міністерств охорони здоров’я, внутрішніх справ та волонтерів, 106 людей були вбиті за час масових акції протесту, понад тисяча – поранені.

Загинуло також 19 працівників правоохоронних органів.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація