логін / реєстраціяMenu

Вперше в Україні суд звільнив довічника, керуючись практикою ЄСПЛ

10.11.2017 | humanrights.org.ua

Вперше в Україні Апеляційний суд звільнив довічного засудженого за станом здоров’я, керуючись практикою Європейського суду з прав людини.

Про це повідомляє прес-служба Апеляційного суду Вінницької області.

Згідно з повідомленням, 43-річного Олександра Каверзіна, засудженого за 13 злочинів, Апеляційний суд Вінницької області 3 листопада звільнив від довічного позбавлення волі через суттєву загрозу життю та здоров’ю.

Олександр Каверзін має першу групу інвалідності по зору, страждає внутрішньочерепним тиском, який може спровокувати інсульт.

«Осліп чоловік від катувань, що завдали йому працівники міліції», – сказано у повідомленні.

Зазначається, що Апеляційний суд Вінницької області керувався рішенням Європейського Суду з прав людини у справі «Каверзін проти України», а також рішенням ЄСПЛ у справі «Лорс проти Нідерландів».

«Відповідно до рішення Європейського Суду з прав людини від 15 травня 2012 року у справі „Каверзін проти України“ (заява 23 893/03) встановлено порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з катуванням заявника працівниками міліції; порушення статті 3 Конвенції у зв’язку з непроведенням органами влади ефективного розслідування за скаргою заявника на катування; порушення статті 3 Конвенції з огляду на відсутність у період з січня до вересня 2001 року адекватної медичної допомоги у зв’язку з ушкодженням ока; порушення статті 3 Конвенції у зв’язку з застосуванням до заявника наручників у Дніпропетровській колонії», – йдеться в ухвалі Апеляційного суду Вінницької області.

У рішенні ЄСПЛ у справі «Лорс проти Нідерландів» йдеться про те, що «повна сенсорна ізоляція, поєднана з тотальною соціальною ізоляцією, може знищити особистість та становить форму негуманного поводження, яка не може бути виправдана потребами забезпечення безпеки за будь-яких причин».

Як відомо, Олександр Каверзін обвинувачувався у вбивстві семи осіб, серед яких – троє працівників міліції. Також він засуджений за нанесення тяжких тілесних ушкоджень, незаконне зберігання вогнепальної зброї, бандитизм та розбій.

09.11.2017

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація