логін / реєстраціяMenu

ІМІ закликав владу не екстрадувати узбецького журналіста Нарзулло Охунжонова

11.10.2017

Громадська організація «Інститут масової інформації» (ІМІ) закликає Адміністрацію Президента України та Генеральну прокуратуру України сприяти вирішенню питання щодо забезпечення прав і свобод Нарзулло Охунжонова і не здійснювати його екстрадицію до Узбекистану. Про це йдеться у зверненні, яке 10 жовтня на засіданні Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова оприлюднила виконавча директора ІМІ Оксана Романюк.

Громадянин Узбекистану журналіст Нарзулло Охунжонов разом із дружиною та п’ятьма неповнолітніми дітьми був затриманий 20 вересня в аеропорту «Київ» (колишні «Жуляни»). Того ж дня Охунжонов попросив політичного притулку в Україні. 26 вересня Солом’янський районний суд Києва обрав журналістові запобіжний захід у вигляді тимчасового арешту на 40 діб.

Фото: Facebook Нарзулло Охунжонов

Україна затримала Охунжонова за міжнародним ордером за звинуваченням у шахрайстві, який подав Узбекистан. До рішення суду журналіст перебував у ізоляторі тимчасового утримання в Києві. Зараз його перевели до СІЗО Києва і Київської області.

«Ми та наші закордонні партнери вважаємо, що влада Узбекистану використовує Інтерпол та визначені процедури щодо екстрадиції з метою тиску на журналістів та обмеження свободи слова», – зокрема йдеться у зверненні ІМІ, і далі, – «Ми закликаємо Адміністрацію Президента України та Генеральну Прокуратуру України сприяти вирішенню питання щодо забезпечення прав і свобод Нарзулло Охунжонова та не здійснювати його екстрадицію до Узбекистану, з огляду на те, що наразі обвинуваченням не наведено жодних доказів інкримінованих правопорушень, а також Україна, в силу зобов’язань, передбачених низкою відповідних підписаних конвенцій, не вправі здійснювати екстрадицію людей, які переслідуються у зв’язку зі своєю політичною чи журналістською діяльністю, тим паче до країни, де є можливим застосування до такої особи тортур».

За інформацією Комітету із захисту журналістів, Охунжонов у своїх матеріалах критикував «авторитарну владу Узбекистану», його статті публікуються в різних інтернет-виданнях, включаючи BBC.

Перед тим, як втекти до Туреччини в 2013 році, Охунжонов очолював відділ політики та освіти на радіостанції державної Узбецької телерадіокомпанії. Через погіршення ситуації в сфері свободи преси під час невдалої спроби перевороту в 2016 році журналіст вирішив покинути Туреччину.

9 жовтня в Апеляційному суді м. Києва не відбувся призначений розгляд скарги на тримання Охунжонова під вартою – засідання перенесено на 19 жовтня.

10.10.2017, 15:18

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація