логін / реєстраціяMenu

У психоінтернаті на Хмельниччині підопічних залишають у «кам’яному мішку» без одягу

21.09.2017 | www.npm.org.ua

У Зяньковецькому психоневрологічному інтернаті (Хмельницька область) продовжують застосовувати до підопічних необґрунтовані заборони і використовувати «карцер». Про це повідомляє моніторинґова група Національного превентивного механізму після візиту без попередження.

Під час попереднього візиту до закладу монітори виявили низку порушень, більшість з яких були усунуті. Відбулось покращення матеріально-побутових умов проживання підопічних, облаштована територія інтернату, вживаються заходи з організації дозвілля тощо.

Однак моніторинґова група констатувала, що в установі залишилася невирішеною низка проблемних питань, найголовніше серед яких – нехтування інтересами підопічних.

Так, не враховані принципи гідного ставлення до підопічних, які перебувають у стані загострення психічних розладів. Під час психомоторного збудження їх закривають у порожній кімнаті без вікон, з бетонною підлогою, оббитими металевим листом дверима (розміром 1 м на 1,3 м). Один із підопічних розповів, що у такому «кам’яному мішку» часто закривають за непослух, а взимку тримають там навіть без одягу. Попри те, що не внормовано порядок ізоляції таких людей в установах соцзахисту, законодавство чітко забороняє неналежне і таке, що принижує гідність, поводження з такими підопічними.

Монітори наполягали на тому, щоб уквітчаною і доглянутою територією інтернату могли користуватися всі підопічні. Адже більшість людей «гуляє» у спеціально обладнаному прогулянковому дворику. Хоча там є спортивний майданчик і великий критий павільйон, підопічні фактично не мають доступу до іншої території.

«Вони щоденно проводять свій час або у спеціальних приміщеннях з телевізором (за поганої погоди), або на майданчику, огородженому зі всіх сторін. При цьому знаходитись у палатах можуть лише окремі підопічні», – ділиться враженнями монітор Уляна Шевченко.

Вразив і неохайний вигляд чоловіків. «Вони одягнуті у старий, часто зіпсований, одяг та рвані черевики або ж у гумове взуття. Одяг спільний для всіх. Чи могли б ви носити хоч і випрані, але одяг і білизну сусіда?», – з обуренням запитувала у працівників громадський монітор Наталія Чулкова.

Також монітори відзначили порушення в забезпеченні реабілітації осіб з інвалідністю, в організації їхнього догляду, відсутності особистих речей та засобів гігієни тощо.

«На жаль, ситуація з дотриманням прав людини в психоневрологічних інтернатах буде залишатися без змін, допоки вона буде прихована від громадськості», – зазначає Олег Григор’єв, монітор НПМ.

Під час підведення підсумків керівництво і персонал інтернату висловив готовність до змін. Найпершим завданням вказана зміна пріоритетів – від зміцнення матеріально-технічної бази інтернату до реального забезпечення потреб підопічних.

За результатами моніторинґового візиту будуть підготовлені відповідні акти реагування Уповноваженого з прав людини.

20.10.2017

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація