логін / реєстраціяMenu

Прокурори оголосили відвід судді у справі посадовців Нацполіції, підозрюваних у злочинах проти Майдану (ОНОВЛЕНО)

03.10.2017 | Андрій Голуб | tyzhden.ua

Група прокурорів оголосила відвід судді Печерського райсуду Києва Віталієві Писанцю, який мав обирати запобіжний захід посадовцям Нацполіції Ігорю Бабичу та Анатолієві Серединському, які підозрюються в злочинах проти активістів Євромайдану. Про це із зали суду повідомив кореспондент «Тижня».

На думку групи прокурорів, суддя Писанець, достеменно знаючи норми Кримінального процесуального кодексу, почав розгляд справи Серединського о 16:32, хоча клопотання про запобіжний захід мають розглядатися невідкладно, але не пізніше 72 годин з моменту подання клопотання до суду. 72 години минули о 12:00 понеділка. На думку прокурорів, це свідчить про упередженість судді.

Водночас, на думку захисників Серединського, вказана прокурорами норма КПК стосується тільки тих випадків, коли відбувалося затримання особи на 72 години, Серединського ж ніхто не затримував.

Суддя Писанець оголосив перерву, щоб автоматична система розподілу вибрала чергового слідчого суддю, який розгляне клопотання про відвід. Коли точно це станеться, ані прокурори, ані адвокати не знають.

Розгляд справи Бабича перенесли з тих самих причин.

Також до суду знову прийшов заступник голови Національної поліції Олександр Фацевич. Він підтвердив свою позицію, що готовий взяти на поруки Бабича та Серединського. Він сказав, що не готовий відсторонити посадовців на час слідства, оскільки йому нікого ставити на посади, які обіймають підозрювані. Окрім того, за його словами, «за роки роботи вони проявили себе виключно з позитивного боку».

«Я готовий гарантувати, що вони відвідуватимуть суди. Нехай відбуваються слідчі дії, вони будуть їх відвідувати і виконувати свої обов’язки»,– сказав Фацевич.

Нагадаємо, 29 вересня ГПУ повідомила про підозру в злочинах проти активістів Євромайдану трьом колишнім високопосадовцям МВС України Ігорю Бабичу, Анатолію Серединському та Сергію Поготову, двоє з яких зараз посідають керівні посади в Національній поліції України.

Заступник голови Національної поліції Олександр Фацевич 29 вересня прийшов до Печерського районного суду Києва захищати підозрюваних, заявивши, що вони «спеціалісти» і «не порушували закон». Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков вважає надуманими ці звинувачення проти працівників Нацполіції.

2 жовтня Сергія Поготова відпустили під домашній арешт.

02.10.2017, 17:22


Суддя Віталій Писанець залишиться у процесі

Тиждень.ua, 03.10.2017, 18:33

Суддя Печерського райсуду Катерина Москаленко відхилила клопотання прокуратури про відвід судді Віталія Писанця у справі про запобіжний захід заступнику голови Департаменту превентивної діяльності Нацполіції Анатолію Серединському, якого підозрюють у низці злочинів проти активістів Майдану в 2014 році.

Сторона захисту залишилася задоволеною ухваленим рішенням. За словами адвоката Серединського Анни Литвин, суддя Писанець не міг розглянути справу невідкладно через об’єктивні причини – зокрема, тиск на суд з боку активістів, які нібито заблокували суддю Писанця 29 вересня, коли надійшло клопотання прокуратури про призначення запобіжного заходу.

Водночас, на думку прокурорів, суд належним чином не перевірив доводи, викладені у клопотанні та не з’ясував, що саме завадило Писанцю розглянути справу у відведені 72 години. Зокрема, залишилося невідомим, яку саме справу Писанець нібито розглядав 29 вересня, що завадило йому розпочати засідання.

Крім того, суд відхилив і друге клопотання прокуратури.

Під час слухання справи підозрюваний Ігор Бабич заявив про тиск на суд з боку голови Департаменту спецрозслідувань Сергія Горбатюка.

«Відбувається додатковий тиск на суд з метою обрання мені необхідного запобіжного заходу. Зокрема, вчора пан Горбатюк розголосив відомості провадження щодо мене і ще кількох осіб».

За словами Бабича, таким чином голова ДСР фактично звинуватив його в організації штурму Майдану, вбивствах і завданні тілесних ушкоджень людям.

Адвокат Бабича Роман Овод наголосив на неналежному повідомленні про призначений час розгляду справи 2 жовтня. У свою чергу, прокурор Денис Іванов зазначив, що обов’язок повідомляти сторони про час розгляду лежить на суді, і це є ще однією підставою для відводу судді Писанця.

 

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація