логін / реєстраціяMenu

У Вікторівському психоневрологічному інтернаті підопічних у період загострення хвороби тримають у клітці

Працівники Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму отримали інформацію про те, що підопічних Вікторівського психоневрологічного інтернату Черкаської обласної ради утримують у клітці на вулиці. Під час моніторинґового візиту спільно з громадським монітором ця інформація частково підтвердилася.

Така ізоляція застосовується через неможливість забезпечити психіатричну допомогу, адже в установі немає лікаря-психіатра. Медичний супровід підопічних здійснює лікар-терапевт (за сумісництвом), але призначене ним лікування, за словами працівників інтернату, не є дійовим. А жіночий персонал не може заспокоїти хворих, тому закриває їх за решіткою у клітці, в якій у вільний від такого «лікування» час зберігаються велосипеди працівників.

Підопічних під час загострення лікар направляє на стаціонарне лікування, однак психлікарня відмовляється приймати недієздатних підопічних без рішення суду про госпіталізацію у примусовому порядку. При цьому, чинним законодавством визначено, що саме лікарня має вирішувати в суді питання щодо примусової госпіталізації.

Мешканці інтернату сплять на зношених матрацах і ходять у порваних шкарпетках та взутті, незважаючи на те, що на складі є багато матраців, постільної білизни, одягу та взуття.

Згідно зі штатним розписом в установі працює культорганізатор, до посадових обов’язків якого входить організація дозвілля підопічних. Однак він займається лише футбольною командою. Розклад занять і план його роботи відсутні. Кімната для дозвілля, де є настільні ігри та музичні інструменти, за словами мешканців, відкривають переважно під час перевірок. Є також фізіотерапевтичний кабінет, який не функціонує.

За наявності численних проблем, пов’язаних з паями, поверненням дієздатності, збереженням майна підопічних, в установі відсутня посада соціального працівника. За «добровільною згодою» (дата написання відсутня) кошти за використання паїв підопічних за 2015–2016 роки використовує інтернат.

Були зафіксовані і позитивні моменти, проте вони поодинокі і не характеризують установу як місце, в якому комфортно проживати.

За результатами візитів будуть підготовлені акти реагування Уповноваженого та направлені до Міністерства соціальної політики України та Черкаської обласної державної адміністрації.

26.07.2017

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація