логін / реєстраціяMenu

МОЗ розробляє медичний стандарт документування катувань

25.05.2017 | khpg.org

Мультидисциплінарна робоча група при Міністерстві охорони здоров’я України розробляє медичний стандарт документування катування чи нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання. Повідомлення про це 23 травня опубліковано на офіційному веб-сайті відомства.

«Наше завдання створити умови, за яких відповідні державні органи отримають обґрунтовані та об’єктивні звіти медичних працівників при розслідувані випадків катування і нелюдського, жорстокого або принизливого поводження. Адже від правильного документування залежить успіх розслідування», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції Оксана Сивак.

Медичні працівники – основні виконавці правильного документування випадків тортур та інших видів жорстокого нелюдського поводження і покарання. Потурання катуванню та іншому жорстокому поводженню, як грубе порушення медичної етики, не повинні замовчуватися лікарями через страх репресій з боку влади, – йдеться в повідомленні.

Але важливо не тільки розробити загальний стандарт документування випадків катувань і жорстокого поводження, але й навчити лікарів використовувати його.

До складу робочої групи увійшли представники Адміністрації Президента України, Омбудсмена, Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, громадських організацій, міжнародні експерти та провідні медичні фахівці.

Підґрунтям для розробки стандарту став Стамбульський Протокол – керівництво з ефективного розслідування та документування тортур та інших жорстоких покарань, що діє в міжнародній практиці. Стамбульський Протокол визначає необхідні дії та експертизи медичного працівника, який вміє документувати різноманітні травми. Опис включає результати ретельного незалежного медичного (судово-медичного) і психіатричного обстеження і може бути повідомлений виключно затриманому або його адвокату.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація