логін / реєстраціяMenu

Про перевірку якості медичного забезпечення засуджених осіб

25.04.2017 | www.gp.gov.ua

Відповідно до плану першочергових заходів Генеральної прокуратури України на перший квартал 2017 року органами прокуратури проведено перевірки додержання вимог законодавства з питань медичного обслуговування засуджених осіб у виправних колоніях та лікувальних закладах Державної кримінально-виконавчої служби України.

До перевірок були залучені спеціалісти закладів Міністерства охорони здоров’я України, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, представники громадських правозахисних організацій.

Результати перевірок засвідчили, що діяльність органів та установ кримінально-виконавчої служби щодо надання медичної допомоги виявилася недостатньою та неефективною, без належного виконання адміністрацією закладів та установ визначених законодавством необхідних медичних вимог до забезпечення охорони здоров’я засуджених.

Порушення закону і прав засуджених тривалий час не усуваються та в деяких випадках мають системний характер.

Найбільш поширеними порушеннями прав людини на охорону здоров’я в установах виконання покарань Державної кримінально-виконавчої служби України у більшості регіонів держави є відсутність належних умов тримання та лікування засуджених, неукомплектованість штату лікарів, їх недостатня кваліфікація та соціальне забезпечення тощо. Медичні частини та профільні лікарняні заклади не мають необхідного обладнання, а наявне у понад 70% випадках є застарілим, технічно зношеним або взагалі не працює.

Такі порушення є наслідком невиконання ст.ст. 6, 7 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Не вирішено питання забезпечення лікування засуджених, хворих на небезпечні інфекційні захворювання.

У більшості регіонів допускаються порушення вимог Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз» при наданні медичної допомоги засудженим, хворим на заразні форми туберкульозу.

Неналежно організовано роботу з профілактики та лікування ВІЛ-інфекції/СНІДу у засуджених у Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях.

Несвоєчасне медичне обстеження засуджених, наявність у них тяжких соматичних та інфекційних захворювань, зволікання з переведенням хворих до лікувальних закладів, неналежна діагностика та лікування є головними чинниками, що негативно впливають на рівень смертності серед засуджених.

Так, незважаючи на зменшення минулого року кількості утримуваних осіб в установах Державної кримінально-виконавчої служби України, рівень смертності фактично зріс більше ніж на чверть. При цьому кількість летальних випадків станом на 21.04.2017 збільшилася і в абсолютних показниках (з 148 до 184).

Основними причинами смертності залишаються серцево-судинні та онкологічні захворювання, ВІЛ/СНІД, хвороби центральної нервової системи, туберкульоз, а також суїциди.

На усунення виявлених порушень прокурорами внесено 140 документів реагування, за результатами розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто 95 службових осіб, розпочато 23 кримінальні провадження за фактами можливого неналежного виконання професійних обов’язків медичними працівниками.

Генеральною прокуратурою України перевірки проведено в установах Державної кримінально-виконавчої служби України у Дніпропетровській та Харківській областях, а також у Міністерстві юстиції України. За їх результатами внесено 5 документів реагування, з них 1 – Міністру юстиції України, який наразі перебуває на розгляді.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація