логін / реєстраціяMenu

Звіт за результатами моніторинґового візиту до Дніпропетровської виправної колонії № 89

01.04.2017 | Д. Рева, М. Давидова, С. Григораш | khpg.org

10 березня 2017 року група моніторів у складі Дмитра Реви, Марини Давидової та Сергія Григораша відвідала Дніпровську виправну колонію № 89 з моніторинґовим візитом без попередження. Спеціалізацією зазначеного виправного закладу є засуджені, що хворі на туберкульоз різних форм.

На початку візиту монітори відвідали корпус максимального рівня безпеки, в якому розташована й ділянка ДІЗО-ПКТ. На час візиту моніторів у дисциплінарному ізоляторі перебували п’ять осіб, в ПКТ не було жодної особи. Жоден із поміщених до ДІЗО не оскаржував рішення керівництва щодо накладеного стягнення (причинами поміщення були виявлені гроші, образа представника адміністрації). Для двох засуджених, хворих на туберкульоз, що перебували в одиночних камерах у ДІЗО,були встановлені особливі, гуманніші умови – постійно відстібнете застелене ліжко (за правилами з 5 ранку до 21:00 ліжко в ДІЗО прибирається, а постіль виноситься до іншої камери чи комори). Постільна білизна виглядає свіжою. Сантехника потребує ремонту.

В тому ж корпусі – корпусі максимального рівня безпеки – розташовані камери для довічно засуджених, загалом таких осіб в колонії 36. Група отримала можливість поспілкуватися з кожним довічно засудженим. Камери в корпусі максимального рівня безпеки тісні й задушливі, у більшості дуже накурено. В камерах перебувають від однієї до трьох осіб (в одиночних камерах перебувають за власним бажанням чи згідно із вимогами безпеки). Практично кожна камера потребує капітального ремонту. Деякі рукомийники течуть, про що свідчить намотана на крани ганчірка.

В більшості камер є телевізори, не було в двох, на що скаржився засуджений. У камерах є книжки, постільна білизна, чайники, вентилятори, в деяких камерах вирощують цибулю, щоб мати доступні вітаміни. В корпусі працює душова кімната, на час візиту моніторів вона якраз використовувалась. За словами засуджених, їх не обмежують в можливості здійснювати телефонні дзвінки (по заяві можна телефонувати кожного дня), є можливість дистанційного отримання вищої освіти, забезпечується доступ до мережі Інтернет з метою навчання. Від одного з засуджених, хворого на гепатит, надійшла скарга на те, що дозволений для використання лише пластиковий посуд, а він є додатковим джерелом токсинів.

Якихось конкретних скарг від засуджених на умови утримання не було. За їхніми словами, харчування, температурний режим, освітлення, свіже повітря, лікування – все на належному рівні. Монітори застали обідній час. В меню був суп, ячна каша з м’ясом, буряковий салат і хліб з власної пекарні. Біля корпусу МРБ є облаштоване місце для прогулянок, куди ув’язнених виводять за встановленим графіком. У дворі є лавочки, турнік та бруси. В одному з двориків були імпровізовані гирі з набитих піском пластикових ємностей. В розмовах з моніторами переважна більшість скарг була на несправедливе покарання, в окремих випадках справу повернуто на перегляд і вона до цього часу перебуває на розгляді.

До моніторів були запитання з приводу змін до законодавства, що регулює пенітенціарну систему. Один із засуджених скаржився на пенсійний фонд, який, на його думку, порушує його права. В іншого засудженого, громадянина Республіки Молдови, було питання щодо переведення для відбування покарання в рідну країну.

Медична частина

Медична частина виправної колонії № 89 розрахована на 400 ліжко-місць, наразі зайняті близько 300, кількість змінюється залежно від етапування засуджених. Профіль лікарні – туберкульоз легенів та ВІЛ-СНІД. За словами співробітників, наразі в колонії перебуває 158 осіб з діагнозом ВІЛ-СНІД, які отримують антиретровірусну терапію, хворі на туберкульоз – підсилене харчування. У зв’язку з тим, що колонія розташована в межах міста, медична частина укомплектована всіма необхідними спеціалістами на сто відсотків, для хірургічного втручання засуджені доправляються в лікарні міста. В корпусі є стоматологічний кабінет, кабінет ультразвукового дослідження, флюорограф, цифровий та звичайний рентген-апарати, сучасне обладнання лабораторій для виявлення туберкульозу, стадії захворювання тощо. Ув’язнені мають можливість безкоштовно скористуватися послугами запрошених лікарів і здати аналіз на ВІЛ-СНІД. Під час візиту моніторів один з засуджених саме проходив таку процедуру. За словами співробітників, в медичній частині не вистачає холодильників для зберігання ліків, препаратами та технікою вони забезпечені. Смертність в колонії на минулий рік склала 21 людину, в основному це ВІЛ-інфіковані на останніх стадіях захворювання.

Стаціонар для хворих на туберкульоз розташований в окремому від лабораторій корпусі, в палатах перебувають від двох до восьми людей. Привілейованих палат немає, всі хворі поділені за рівнем, який вони становлять для безпеки оточення (відкрита, закрита форма ТБ).

Промислова зона

Промислова зона ДВК № 89 поділена на декілька цехів. Загалом, залежно від сезонності роботи, тут працює близько 100 осіб. Є цех механічної обробки металу, запускається цех з виготовлення тротуарної плитки та блоків, працює цех сортування сировини (поліетиленові пакети). Керівник повідомив, що колонія має змогу забезпечити роботою всіх охочих засуджених, однак зауважує, що зі змінами в законодавстві, які зробили роботу необов’язковою, охочих значно поменшало. Заробітна платня засуджених залежить від кількості відпрацьованих годин і складає від 700 до 2900 грн., які зараховуються на особистий рахунок засудженого, що підтвердили самі засуджені. Наразі планується запуск лінії з виробництва металопластикових вікон, ливарний цех не працює. На території промислової зони немає обладнаних місць для відпочинку, однак по закінченню роботи засуджені мають можливість перевдягнутися та помитись в загальній бані.

Рекреаційна зона та їдальня

Їдальня ДВК № 8 розташована в окремому приміщенні, разом з кухнею. Приміщення, що за словами адміністрації збудовано полоненими німцями в 1947 році, виглядає темним та неохайним, у цьому році є плани зробити його косметичний ремонт. На кухні чисто, але очевидним є незадовільний стан будівлі – дах прогинається всередину і тримається на підставлених металевих трубах. Поруч з кухнею міститься власна пекарня.

Рекреаційна зона

В колонії працює вечірня школа, в якій отримують середню освіту 40 засуджених, є бібліотека та кімната психологічного розвантаження. В приміщенні функціонує церква, виділена окрема кімната, в якій щосуботи проходять богослужіння. Загалом в колонії відбувають покарання представники восьми релігій, за словами співробітників, на територію допускаються активісти релігійних організацій. Є кабінет психолога, якого ув’язнені мають можливість відвідувати в приватному порядку.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація