логін / реєстраціяMenu

Звіт за результатами візиту 02.03.2017 р. до Вільнянської установи виконання покарань № 11

06.03.2017 | В. Мельничук, Д. Рева, С. Григораш, О. Павліченко | khpg.org

Група моніторів ХПГ у складі Василя Мельничука, Дмитра Реви, Сергія Григораша і Олександра Павліченка відвідала 2 березня 2017 року Вільнянську установу виконання покарань № 11, в якій розташований корпус слідчого ізолятора та корпус максимального рівня безпеки для утримання чоловіків, засуджених до довічного позбавлення волі.

Монітори спочатку відвідали корпус максимального рівня безпеки, де утримують 66 засуджених до довічного позбавлення волі чоловіків – двоповерхову споруду, в якій камери із засудженими розташовані по квадратному периметру на обох поверхах. Корпус був підготовлений для утримання засуджених до довічного позбавлення волі в 2015 році, для цього зроблено ремонт усіх приміщень, усі приміщення із засудженими обладнані камерами відеоспостереження. Він розрахований на утримання 114 засуджених, на даний час в ньому утримується 69 засуджених, на день відвідування в корпусі перебували 66 засуджених до довічного позбавлення волі.

Камери, в яких утримуються засуджені, перебувають у задовільному стані. Санітарна зона – унітаз і умивальник – облицьовані керамічною плиткою, стіни камер пофарбовані, підлога облаштована ламінатом або деревом. В кожній камері був телевізор (майже в усіх камерах він був включений), в окремих камерах були DVD, електричні чайники або кип’ятильники. В корпусі в 2014–2015 роках були замінені системи каналізації, електрики та водопостачання та встановлені в кожній камері металопластикові вікна. Скарг з боку засуджених на фізичні умови утримання (температура, освітлення, доступ свіжого повітря, якість води) – а монітори зустрілись з усіма засудженими довічниками, які перебували в закладі – не було.

У камерах засуджені розміщуються в кількості від одного до шести. Окремізасуджені або з власної ініціативи, або з міркувань безпеки утримуються в камерах по одному. Розміри кожної з камер достатні для утримання відповідної кількості поміщених засуджених, в приміщеннях, передбачених для утримання 6–8 осіб часто перебували по 2–3 засуджених, тобто, на одного засудженого припадало понад 10 кв. м площі.

В даному корпусі проводиться ремонт душової, яку вже облаштовано керамічною плиткою, вставлені змішувачі. Засуджені відвідують душову один раз на тиждень згідно з встановленим графіком.

Прогулянки засуджених на відкритому повітрі в прогулянкових двориках відбуваються один раз на день впродовж однієї години. Дворики обладнані перекладиною для підтягування та паралельними брусами. Частина прогулянкового дворика захищена дахом від атмосферних опадів.

Засуджені, які до цього відбували покарання в інших установах виконання покарань, призначених для засуджених до довічного позбавлення волі, порівнювали умови відбування покарання й висловлювались позитивно про ті умови, в яких вони перебували в цій колонії.

Засуджені до довічного позбавлення волі мають можливість за заявою щоденно спілкуватися по телефону з рідними протягом 15 хвилин у присутності представника адміністрації. Одна з претензій, яку висловлювали засуджені моніторам, була пов’язана з часом, відведеним для телефонного спілкування – засуджені не погоджувались 15-ти хвилинним обмеженням їх часу на спілкування телефоном, в зв’язку з чим звертались з відповідним роз’ясненням до Міністерства юстиції України, у відповідь на яке отримали офіційну відповідь про правомірність такого обмеження.

В колонії є можливість користуватись інтернет-зв’язком із використанням планшетів, обладнаних спеціальними програмами для доступу засуджених до мережі інтернет та відео-спілкування. Проте це можливо лише для тих із засуджених, в кого є кошти на особовому рахунку та рідні, які б могли внести кошти на їхній рахунок. У переважній більшості користування даними планшетами є недоступним через необхідність оплати користування такими планшетами. Так, після укладення договору із засудженим для надання послуги з користування інтернетом засуджений має сплатити одноразово плату за підключення в розмірі 15 гривень і оплачувати щомісяця 30 гривень абонентської плати за користування послугою. З 69 засуджених послугою інтернету з використанням цих планшетів користується лише 3 особи. Один із засуджених зазначав, що в місці попереднього утримання він мав можливість спілкуватись із рідними, які перебувають на території Російської Федерації через програму Skype, в цьому закладі такої можливості він не має, що ускладнює для нього можливості контактів із сім’єю. Власне, це одна із рекомендацій моніторів щодо можливості ширших соціальних контактів через сучасні засоби комунікації в межах існуючого правового регулювання.

В розмовах з моніторами засуджені скаржились в основному на допущені під час досудового розслідування та судового розгляду їх кримінальних справ порушення та несправедливе засудження. Як, приклад, один із засуджених зізнався, що він визнає провину – «я винуватий, але моя вина тягне на п’ять років позбавлення волі, але не на пожиттєве».

Окремим питанням, яке порушували засуджені, було переведення їх для відбування покарання до установ, які розташовані в адміністративних одиницях, де проживають їхні рідні. На свої заяви з цього приводу до ДПтС України та Міністерства юстиції України стосовно їх переведення засуджені отримували відмови. Такі відмови вони не оскаржували до суду в порядку статей 537, 529 КПК України, що їм було роз’яснено моніторами, зокрема механізм оскарження, що існує, та механізм вирішення питання про їхнє переведення до установ виконання покарань в інших регіонах.

Засуджені висловлювали свою негативну оцінку з приводу незабезпечення їх безоплатною правовою допомогою, яку вони потребували у зв’язку із цим.

Окремі засуджені висловлювали претензії щодо ненадання їм необхідного обстеження або лікування, в зв’язку з цим монітори пропонували їм консультацію лікаря, який перебував у складі групи моніторів, що дозволило визначити обґрунтованість претензій засуджених, а після ознайомлення з медичною документацією окремих засуджених також оцінити належність та адекватність надання медичної допомоги в цьому закладі. Були оглянуті та отримали консультації троє засуджених.

Медична частина УВП № 11

Медична частина установи розташована в окремому приміщенні, тут є маніпуляційний, стоматологічний, рентгенографічний, інші кабінети, лабораторія. Стоматологічний кабінет обладнаний сучасним стоматологічним обладнанням та установкою для стерилізації інструментів. Однак через невисоку заробітну плату та виділені лише півставки в установі не працює стоматолог, і про це говорили як начальник колонії, так і засуджені. На це вакантне місце не можуть знайти спеціаліста. На даний час засуджені можуть отримати стоматологічну допомогу лише коли вони запросять лікаря за свої кошти, який допускається на територію колонії за заявою засудженого. В день, коли відбувався візит моніторів ХПГ, в колонію для лікування одного із засуджених до довічного позбавлення волі прибув такий «спеціально запрошений» стоматолог.

В медичній частині встановлено цифровий флюорограф, який в сукупності з можливістю проводити дослідження мокротиння в лабораторії медичної частини дає змогу оперативно виявляти туберкульоз.

На базі медичної частини функціонує лабораторія, де проводиться загальний аналіз крові, сечі та посів мокротиння.

Засуджені, які залишились в УВП № 11 для виконання господарських робіт

Таких засуджених в установі налічується 18 осіб. Вони проживають у відділенні соціально-психологічної служби та виконують роботи з господарського обслуговування установи (приготування їжі, прибирання території, обробка городів та ін.). Головним стимулом для роботи такої категорії засуджених є умовно-дострокове звільнення і, за словами начальника установи, порушень дисципліни серед цієї категорії засуджених практично немає, і вони звільняються умовно-достроково.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація