логін / реєстраціяMenu

Звіт за результатами моніторинґу умов утримання засуджених в УВП № 4

17.02.2017 | Олександр Павліченко | khpg.org

16.02.17 р. моніторинґова група у складі Олександра Павліченка, Дмитра Реви та Василя Мельничука відвідала Установу виконання покараннь № 4, розташовану в м. Дніпрі (надалі – Установа).

Загальна кількість осіб, які утримуються в установі – 1609 осіб, на господарському обслуговуванні перебуває 100 засуджених, в ДІЗО перебувають 2 особи, в медичній частині перебуває 56 осіб, на обліку ВІЛ – 32 особи, з них 22 приймають антиретровірусну терапію. 13 засуджених перебувають на обліку як схильні до самогубства, 19 – до скалічення, 10 – до втечі, 4 – до вчинення злісних порушень. За поточний рік звільнено 73 особи. Спецзасоби застосовували 9 разів.

На території Установи функціонує міжобласна багатопрофільна лікарня (надалі – МОЛ), в якій функціонує три відділення: терапевтичне, неврологічне та хірургічне. Станом на 16.02.17 р. в лікарні перебувало 115 засуджених.

Представники Установи забезпечили безперешкодний доступ та конфіденційне спілкування з засудженими, що перебували в МОЛ.

Оглянуто маніпуляційні приміщення, що обладнані згідно із стандартними вимогами.

Харчування хворих засуджених в МОЛ можна визнати задовільним, що підтверджували самі засуджені.

Засудженні утримуються в МОЛ в ізольованих в камерах по 3 особи. Камери площею до 20 кв. метрів зі слабким природнім освітленням, оскільки вікна частково або й повністю закритті ковдрами для збереження тепла, відтак, в камерах темно, тепло, навіть трішки задушно.

Всі камери потребують заміни сантехнічного обладнання, в тому числі унітазів та системи каналізації – за старою негативною тюремною традицією засуджені закривають вихід з унітаза пакетом з водою, прив’язаним на мотузці, для уникнення неприємного запаху. Наявність фільтрів для води, зроблених з порожніх пляшок та підручних матеріалів, свідчить про неналежну для вживання якість води.

Засудженні відвідують лазню один раз на тиждень, в разі необхідності за рекомендацією лікарів відвідування лазні може відбуватися частіше.

Засуджені, які перебувають на лікуванні в МОЛ, позбавленні можливості здійснювати телефонні дзвінки. Така практика не відповідає ч. 5 ст. 110 Кримінального-виконавчого кодексу України (КВК).

За словами головного лікаря МОЛ, на одного засудженого на день на ліки з бюджету виділяється 4 грн, і, за її словами, цього достатньо. Такі ліки, як інсулін, антиретровірусна терапія та протитуберкульозні препарати надаються як гуманітарна допомога. Лікарі МОЛ, з якими вдалося поговорити, вважають, що варто залишити медичну службу в місцях позбавлення волі підпорядкованою Міністерству юстиції України, а не перепідпорядковувати її Міністерству охорони здоров’я України.

У зв’язку з реформуванням ДПтС України спеціальні лікарські комісії, які визначали наявність хвороб, що були підставою для звільнення за станом здоров’я, втратили свої повноваження, через те засудженні на сьогодні позбавленні можливості звертатися з клопотанням про звільнення від подальшого відбування покарання згідно із ст. 84 КК України. Це – нагальна проблема, яка потребує вирішення з боку Мін’юсту України.

Під час спілкування з засудженими з’ясувалося, що останні не володіють інформацією про можливість скористатися безоплатною правовою допомогою та про процедуру звернення щодо вирішення питань, які виникають під час відбуванні покарання . Окремі засуджені були проконсультовані щодо лікування їхніх хвороб, можливості звернення до суду з клопотанням про їх звільнення від подальшого відбування покарання.

Самі засуджені якість та ефективність надання медичної допомоги в МОЛ оцінюють позитивно, порівнюючи з медичною допомогою, яка надається в інших виправних закладах.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація