логін / реєстраціяMenu

У справі Майдану оприлюднили нове відео розстрілів на Інститутській

15.02.2017 | Ангеліна Карякіна | hromadske.ua

У справі розстрілів на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року з’явилося нове відео. Його суду надали представники потерпілих. 14 лютого відео продемонстрували під час засідання у Святошинському райсуді Києва, його долучено до справи.

На кадрах, які, ймовірно, знімалися з готелю «Україна», видно, що вогонь ведеться з-за вантажівок, які стоять перед бетонними барикадами. На відео можна розгледіти спалахи та порохові гази з-за барикади – вогонь ведуть особи у чорній формі – і одночасно протестувальників, які падають від поранень на Інститутській.

Саме за ці барикади відходили і перебували тривалий час, зокрема, особи у формі спецпідрозділу «Беркут».

Автори відео наразі невідомі. За словами представників потерпілих, відео надійшло на пошту одному з них.

На думку прокурора Департаменту спецрозслідувань ГПУ Романа Псюка, ці кадри свідчать про те, що наступу з боку протестувальників не було. Метою було підпалити шини і створити димову завісу. Про це Псюк зазначив в ефірі Громадського.

У свою чергу, адвокат екс-бійців «Беркуту» Маринченка та Аброськіна Олександр Горошинський вважає, що відео не надає нової інформації.

«Давайте не казати того, чого немає. Треба дочекатися експертизи по балістиці»,– сказав він.

Горошинський також вважає, що на суд чиниться тиск.

На лаві підсудних в справі про розстріли на Майдані сьогодні лише 5 екс-бійців київського «Беркуту». 21 підозрюваний знаходяться у розшуку.

Як повідомили Громадському у ГПУ, 13 «беркутівців» отримали громадянство РФ, ще двоє посвідку на проживання.

48 людей загинули в результаті розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 осіб отримали поранення саме від обстрілів з боку «Беркуту».

Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об’єднані в одну велику «Справу Майдану», яка нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 91 людини (78 мітинґувальників та 13 силовиків).

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація