логін / реєстраціяMenu

Генпрокуратура РФ підтвердила, що десятеро екс-беркутівців отримали російське громадянство

17.01.2017 | tyzhden.ua

Десятеро екс-беркутівців, яких обвинувачують у вбивствах під час Революції Гідності, отримали громадянство Російської Федерації. Про це повідомив під час судового засідання у справі про вбивство 48 протестувальників бійцями спецпідрозілу «Беркут» прокурор Роман Псюк.

«На даний момент 10 осіб з обвинувального акту, відповідно до даних ГПУ РФ, отримали громадянство Росії і нині там переховуються. Ще двоє екс-беркутівців, згідно федерального закону Російської Федерації про біженців, отримали в Росії тимчасовий притулок»,– повідомив Псюк і додав, що цю інформацію українська Генпрокуратура отримала у відповідь на запит до ГПУ РФ.

Водночас прокурор не уточнив, про кого саме йдеться. Цю інформацію він озвучив під час клопотання щодо продовження запобіжного заходу еск-беркутівцям Сергію Зінченку, Павлу Аброськіну, Олегу Янішевському, Олександру Маринченку та Сергію Тамтурі, які перебувають під вартою.

У коментарі журналістам прокурор зазначив, що запити подавалися по всіх розшукуваних екс-беркутівцях. У той же час, відповідь надійшла лише по дванадцятьох. Він додав, що інформацію щодо інших досі очікують.

«Вони отримали російське громадянство в 2014, 2015 та 2016 роках. Наприклад, той же Садовник отримав російське громадянство через два місяці після втечі з України – тобто у грудні 2014 року»,– повідомив Псюк.

Він також додав, що по більшості екс-беркутівців росіяни надали інформацію щодо регіону, в якому отримане громадянство, але в той же час по Садовнику така інформація відсутня.

Як повідомлялося, суддя Сергій Дячук заявив, що систематичні зриви судових засідань над екс-«беркутівцями» можуть призвести до переведення судового процесу в закритий режим.

Нагадаємо, у травні 2016 року Святошинський суд розпочав розгляд справи п’ятьох колишніх бійців «Беркуту» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури й Олега Янишевського, яких підозрюють у причетності до розстрілу 48 майданівців по вул. Інститутській 20 лютого 2014 року. Їх звинувачують у перевищенні службових повноважень, незаконному поводженні зі зброєю, умисному вбивстві та завдання тілесних ушкоджень активістам Майдану. Експертиза довела участь «беркутівців» у масових розстрілах на Майдані. Натомість обвинувачені не визнають себе винними у розстрілах євромайданівців.

Водночас, засідання над «беркутівцями» неодноразово зривали невідомі, які влаштовували акції протесту в судовій залі.

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація