логін / реєстраціяMenu

Про розслідування окремих проваджень щодо руху «Автомайдан»

29.12.2016 | www.gp.gov.ua

Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України вживаються заходи щодо встановлення та притягнення до кримінальної відповідальності правоохоронців, причетних до неправомірних дій стосовно учасників мирних акцій протесту в січні–лютому 2014 року.

Так, за результатами зібраних доказів оголошено підозру колишньому заступнику начальника управління боротьби з незаконним обігом наркотиків ГУ МВС України в м. Києві та заступнику начальника відділу указаного підрозділу, яким інкримінується вчинення за спеціально спланованою операцією, із залученням цивільних осіб (так званих «тітушок») в ніч з 22 на 23 січня 2014 року на вулиці Щорса в м. Києві біля міської лікарні № 17 провокації та наступне спільне з працівниками столичного спецпідрозділу «Беркут» незаконне затримання 8 активістів громадського руху «Автомайдан», застосування до них насильства, заподіяння їм тілесних ушкоджень різного ступеню тяжкості та умисне пошкодження їх автомобілів.

У подальшому активістів доставили до одного з райуправлінь міліції м. Києва, де указані правоохоронці надали завідомо неправдиві показання, поєднані з обвинуваченням активістів у тяжких злочинах, на підставі яких їх затримано, притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито хуліганські дії та арештовано.

Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365, ч. 2 ст. 383, ч. 2 ст. 384 КК України (перевищення влади та службових повноважень, що супроводжувалося насильством та спричинило тяжкі наслідки, вчинене за попередньою змовою групою осіб, завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину, завідомо неправдиве показання свідка і потерпілого, поєднані з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого злочину зі штучним створенням доказів).

За клопотаннями органу слідства слідчим суддею стосовно одного з підозрюваних застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави та його відсторонено від посади заступника начальника управління Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України, яку він на даний час обіймає.

Щодо іншого підозрюваного слухання клопотань про обрання запобіжного заходу і відсторонення його від посади старшого оперуповноваженого Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України, яку він на даний час обіймає, судом призначено на 30.01.2016.

Крім того, за вказаним епізодом злочину здійснено повідомлення про підозру колишньому командиру полку столичного спецпідрозділу «Беркут», як одному із співорганізаторів забезпечення силового блоку указаної злочинної спецоперації. Наразі останнього оголошено в розшук.

Нагадаємо, що стосовно командира оперативної роти № 1 спецпідрозділу «Беркут» та 5 його підлеглих бійців за участь у вчиненні указаних злочинів обвинувальні акти розглядаються в судах.

Щодо інших співучасників цих злочинів досудове розслідування триває (нещодавно затриманий міліціянт спецпідрозділу, який тривалий час розшукувався, а також один з «тітушок», який утримується під вартою), у тому числі шестеро з них оголошено в розшук і судом надано дозвіл на їх затримання.

Довідково: ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 365 КК України – перевищення влади за попередньою змовою групою осіб, тобто умисне вчинення працівником правоохоронного органу дій, які виходять за межі наданих прав та повноважень, що супроводжувалося насильством, або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спеціальних засобів, або болісними і такими, що ображають особисту гідність потерпілого діями та спричинили тяжкі наслідки – карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ
Генеральної прокуратури України

Рекомендувати цей матеріал     
X



 

забув пароль

реєстрація